EVİNİZİ NASIL ANTİ-ALERJİK YAPARSINIZ?
EVİNİZİ NASIL ANTİ-ALERJİK YAPARSINIZ?
Şu anda ülkemizde her 5 çocuktan birisi alerjik, her 10 çocuktan birisi ve her 4 erişkinden birisi astım tanısı ile tedavi alıyor. İnsanlar ev tozu akarı ve mikropları birbirine karıştırabiliyor. İkisi aynı şey değildir.Ev tozu akarları çevremizde gözle göremeyeceğimiz büyüklükte yaşamlarını sürdüren böcek ailesinden canlılardır. İnsanların deri döküntüleri ile beslenirler.Ev tozu akarlarının vücut parçacıkları ve dışkıları ile ortama saldıkları proteinler insanlarda en fazla alerji yapan maddelerdir. Akarlar sıcak ve nemli ortamı severler. Bu yüzden evler, özellikle yatak odaları aynı zamanda bol deri döküntüsü yani besin içerdiği için akarların en fazla barındığı alanlardır. Ev tozu akarları alerjik astım bronşite yol açabildiği gibi alerjik nezleye de neden olabilmekte; çoğu zaman solunum sistemi bir bütün olarak tutularak alerjik astım ve alerjik nezle bir arada görülmektedir.
Evinizin her köşesinde hatta hiç beklemeyeceğiniz yerlerde bile toz, akar ve evcil hayvanlarınızın döküntüleri bulunabilir. Örneğin evimizi güzelleştiren bitkilerin saksılarında küf oluşup yaşam alanınızın her yerine yayılabilir. Bunu önlemek için bitkinizdeki ölü yaprakları temizleyin, fazla sulamaktan kaçının ve saksıların altına altlıklar yerleştirin.
Eğer evcil hayvanınız varsa onlardan dökülen ölü hücreler de havada uçuşarak yatak, mobilya ve halılara yapışır, Evcil hayvanlar hayvan kepeği, toz ve polen gibi diğer alerjenleri de toplayabilir. Bu yüzden evcil hayvanlarınızı yatak odanızın dışında tutmanız çok daha iyi olacaktır. Ayrıca onların bulunduğu alanları elektrik süpürgesi ile sık sık temizleyin ve onlarla oynadıktan sonda ellerinizi yıkamayı unutmayın.
Halı ve kilimler de zaman içinde toz toplar. Odanıza güzellik katan halılar eninde sonunda toz akarlarına ev sahipliği yapar, Toz akarları ve onların dışkıları da alerjilerinizi tetikler. Eğer alerjiniz varsa halılarınızı sık sık temizleyin ya da kaldırın.
Kitaplar düşüncenin gıdası olmakla birlikte aslına bakılırsa küçük böceklerin de gıdasıdır. Toz akarları, kitap bitleri ve küf sporları barındırırlar. Bunu önlemek için onları kapalı kutularda saklayın ya da düzenli olarak kapaklarını temizleyin.
Kapitone mobilyalar da toz akarları için rahat bir sığınma alanıdır. Düzenli olarak elektrik süpürgesiyle temizleyin ya da kumaş olarak deri, sentetik veya yumuşak kumaşlar tercih edin, çünkü onlar daha az alerjiktir.
Klimalar da toz akarı, küf ve hatta mantarların yuvasıdır. Hassas filtreli klimalar taktırın ve onları da düzenli olarak temizleyin. Her sene temizletip dezenfekte ettirin.
Günde 8 saatimizi, ömrümüzün 1/3’ünü geçirdiğimiz yatak odalarımız ve yatağımız evimizdeki en çok zaman geçirdiğimiz yerdir. Ancak toz akarları için de eşsiz bir yuvadır. Odamızın ve yatağımızdaki uyku elementlerinin anti akarit olması gerekmektedir. Bu küçük zararlıları uzak tutmak için antialerjik ipek yorgan ve yastık kullanmalıyız. Silky Dreams ipek yorgan ve yastıklarımız akar ve mayt barındırmaz. Sağlıklı bir uyku ortamının vazgeçilmezidir. Hava geçirgen yapısı sayesinde yazın terletmez, kışın üşütmez.